Sistem za spremljanje in analizo pridelave paradižnika v rastlinjaku
Projekt naslavlja področje trajnostne pridelava hrane kot tudi problem pomanjkanja delovne sile v kmetijstvu.
v delovnem okolju
Napovedovanje tehnološke zrelosti paradižnika
Napovedovanje časa nastopa tehnološke (obiralne) zrelosti plodov paradižnika in količine pričakovanega pridelka je za pridelovalni obrat izrednega pomena. Ocenjen čas bi omogočal natančnejše dogovore s trgovci o terminu dobave in količini pridelanih plodov in s tem zagotavljal večjo stabilnost pri trženju pridelka. Za tovrstne napovedi je potrebno kontinuirano spremljati zorenje plodov in izvajati meritve plodov in-situ (v rastlinjakih), saj le tako pridemo do relevantnih rezultatov, ki jih lahko uporabimo za nadaljnje analize ocene količine pridelka. Hitra zaznava bolezni in škodljivcev na rastlinah pa omogoča učinkovit odziv brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, kar izboljša kakovost pridelka in zmanjša obremenitev okolja.
Razvoj pasivne mobilne platforme z integriranim senzornim sistemom in osvetlitvijo za vizualno spremljanje rastlin in plodov paradižnika v rastlinjaku.
Izvedba meritev in-situ in izgradnja baze slik rastlin in plodov paradižnika, gojenega v rastlinjaku
Razvoj in uporaba metod umetne inteligence za analizo barvnih, globinskih in multispektralnih slik plodov in rastlin paradižnika za namen spremljanja stanja rastlin in pridelka
Sledljivost izvoru okužbe paradižnika z glivo Alternaria solanii v rastlinjaku/skladišču/trgovini.